Etkinlik SİNERJİTÜRK – SAVUNMA ’08
Başlangıç Tarihi 26.12.2008
Bitiş Tarihi 27.12.2008
Özet Bilgi

Dünyanın çeşitli yerlerinde aynı sektörde çalışan insanlarımız arasında sıkı bir dostluk, arkadaşlık ve işbirliği zemini oluşturulması için savunma, uzay ve havacılık sektöründeki yöneticilerin bir araya gelmelerini sağlamak amacıyla 26-27 Aralık 2008 tarihlerinde Antalya’da Sinerjitürk – Savunma ’08 Etkinliği düzenlenmiştir.

Milli Savunma Bakanı Vecdi GÖNÜL’ün de bir konuşma yaptığı söz konusu etkinlikte konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad BAYAR, AR-GE’nin önemi, dünyada  giderek artan bir şekilde outsource edilmesi ve şirketlerin iç kapasitelerini geliştirmeleri kadar yurtiçi ve yurtdışı “işbirliklerini” geliştirmelerinin de büyük önem taşıdığının üzerinde durmuştur.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer ANLAĞAN ise Türkiye’nin bilim, teknoloji, yenilik politika ve stratejisi, bilim, teknoloji ve yenilik alanında 2002-2008 arasında Türkiye ve dünyadaki gelişmeler ile TÜBİTAK Destekleri hakkında bilgi vermiştir.

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali KOÇ’un da konuşma yaptığı programda, Abdullah Raşit GÜLHAN ise Sinerjitürk çalışmaları hakkında bilgi vermiştir.

Daha sonra ODTÜ-MEMS Merkez Müdürü Prof. Dr. Tayfun AKIN Mikro-Elektro-Mekanik Sistemler (MEMS), Genel Müdür Tuncer ALPATA Alp Havacılık firması, Baykar Genel Müdürü Haluk BAYRAKTAR mini İHA, Yavuz ÇİZMECİ myTECHNIC firması, Dr. Tarık ÖĞÜT Figes firması, Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi (BİL-UZAY) Direktörü Prof.Dr. EKMEL ÖZBAY, NANOTAM ve BİLUZAY çalışmalarına yönelik başarı öykülerini aktarmışlardır.

Program kapsamında ilk gün ayrıca, başkanlığını Metehan DEMİR’in yaptığı ve DAI-LABOR Direktörü Prof. Dr. Şahin ALBAYRAK, TAI Genel Müdürü Muharrem DÖRTKAŞLI, TEI Genel Müdürü Akın DUMAN, FNSS Genel Müdürü Nail KURT, Yontech Yönetim Kurulu Başkanı Ekber ONUK, Koç Holding Savunma Şirketleri Başkanı Kudret ÖNEN ile Havelsan Genel Müdürü Dr. Faruk YARMAN’ın katıldıkları “Savunma Sanayii İşbirliğinde Neredeyiz?” konulu ve başkanlığını Prof. Dr. TAMER ÇAVUŞGİL’in yaptığı, NETAŞ Genel Müdürü Müjdat ALTAY, Aneltech Genel Müdürü Suat BAYSAN, Airties Yönetim Kurulu Başkanı Bülent ÇELEBİ, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Baki ŞENSOY ile Milsoft Yazılım Direktörü Cem KOÇ’un katıldıkları “Nasıl İsbirliği: Teknoloji Ureten Türkiye İçin Hedef Alanlar” konulu birer panel düzenlenmiş ve Türk-Amerikan Bilim ve Akademisyenleri Derneği Başkanı ve Drexel Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Banu ONARAL “Kamu, Akademik, Sivil ve Özel Sektör Yenileşim Güçbirliği” hakkında bir konuşma ve sunum yapmıştır.
Programın 2. günü ise, Georgia State Üniversitesi Uluslararası İşletme Enstitü Başkanı Prof. Dr. Tamer ÇAVUŞGİL “İşbirliklerine Yönetim Bilimiyle Bakış” konulu bir brifing sunmuş, Lockheed Martin Avrupa-Ortadoğu Pazarlama Başkan Yardımcısı Mesut ÇİÇEKER yaptığı konuşmada bundan sonrası için trendin “Küresel pazarlar için küresel ürünler” olduğunu belirtmiştir.

Ayrıca başkanlığını Prof. Dr. Banu ONARAL’ın yaptığı ve STM Genel Müdürü Recep BARUT, TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan DALBAY, Ayesaş Genel Müdürü Aziz SİPAHİ, SELEX-COMMS Genel Müdürü Ekrem KADIOĞLU, Koç Consultancy Genel Müdürü Aydoğan KOÇ, NATO C3 Ajansı Direktörü Doç.Dr. Turgay URAL’ın katıldıkları “Savunma Sanayimizin İç ve Dış Eko Sistemini Geliştirmek” konulu ve başkanlığını Jan NAHUM’un yaptığı, Inovent Genel Müdürü Serhat GÖRGÜN, ODTÜ Teknopark Genel Müdür V. Mustafa KIZILTAŞ, GATE Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Turgay MALERİ, Meteksan Savunma/Bilkent Holding Genel Müdürü Turgut ŞENOL, Vestel Savunma Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz ULTAV, TTGV İstanbul Temsilcisi Haluk ZONTUL’un katıldıkları “Savunma Sanayiinde Arge ve Teknoparklar: Sorunlar, Çözüm Önerileri” konulu paneller düzenlenmiştir.

MKEK Genel Müdürü E.Tümg. Ünal ÖNSİPAHİOĞLU ile ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI’nın da birer konuşma yaptığı etkinlikte, bunlara ilaveten, Orhan AYDIN, OSTİM Organize Sanayii Bölgesi, Uğur ÇOŞKUN, BİTES firması, Yücel DEMİR, KUZGUN Hava Gemileri, Hürsel KENDİR, ETA Elektronik Tasarım firması, Dr. Erdal OKTAY, EDA Tasarım Analiz Mühendislik firması, Adil YOLTAY Piri Reis firması Citysurff ürünleri ve Burak MENGİ de Genetlab firmasına yönelik başarı öykülerini aktarmışlardır.

Etkinlik, Abdullah Raşit GÜLHAN ile SSM Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Lütfi VAROĞLU’nun genel değerlendirmeleri ve son olarak da Müsteşar Murad BAYAR’ın kapanış konuşması ile son bulmuştur.

Ekler
Gerçekleşen Etkinlikler